INICIEM EL SEGON PROJECTE DE FORMACIÓ D’EQMON

Fa poc més d’un any, EQMON, Associació pel quart món, va iniciar el Projecte de Formació pel 4rt Món com a complement a la tasca que realitza l’Espai Maternoinfantil que va dirigit a les famílies en risc d’exclusió social de Barcelona i rodalies.

Aquest va ser un projecte que es va iniciar amb molta il·lusió, en el que es van implicar treballadores i voluntàries d’EQMON i que va comptar amb el suport imprescindible de l’Ajuntament de Barcelona. El Projecte de Formació es va iniciar el mes de maig de l’any passat i va culminar el mes de desembre de 2014. L’experiència ha estat molt gratificant i el balanç molt positiu (més endavant us en donarem algunes dades).

Finalitzat aquest primer any ens fa molta il·lusió poder anunciar-vos que en breu començarem una nova edició del Projecte de Formació d’EQMON.

Què és el Projecte de Formació d’EQMON?

Aquest projecte va néixer amb la voluntat de complementar la tasca que realitzem en l’espai maternoinfantil. Pretén servirals participants com a iniciació a un procés d’inserció sociolaboral a partir d’una oferta formativa en temàtiques pràctiques i un acompanyament individualitzat. Va dirigit a aquelles famílies que estan en risc d’exclusió i la seva finalitat principal és formar-les perquè tinguin l’oportunitat d’entrar en el món laboral i al mateix temps, ajudar-les perquè tinguin més autonomia.

Partint d’aquest gran objectiu, el projecte formatiu parteix de quatre temàtiques pràctiques i un acompanyament individualitzat dels usuaris.

L’oferta formativa es divideix en dos blocs:

– Per una banda hi ha un bloc de llengües i informàtica que té com a principal objectiu millorar les competències orals i escrites, de manera que les persones tinguin més facilitat a l’hora de buscar feina, així com en el desenvolupament de les diferents activitats professionals, tant en català com en castellà. Respecte el curs d’iniciació a la informàtica ens centrem bàsicament en ajudar a la recerca de feina a través d’internet i facilitar l’autonomia dels usuaris en aquest aspecte.

– El segon bloc se centra en una formació basada en la cura de la llar i la iniciació a la costura. L’objectiu és oferir als assistents els coneixements bàsics per poder dur a terme les feines de la llar, però també ajudar a realitzar tasques tan importants com l’administració de l’economia domèstica, realitzar la llista de la compra o pensar i elaborar els àpats diaris. Respecte el curs de costura es pretén oferir als assistents els coneixements imprescindibles per aquells arranjaments bàsics de la roba, així com saber utilitzar la màquina de cosir.

Un dels trets diferencials del Projecte de Formació d’EQMON respecte altres cursos formatius és que s’ofereix un espai de gaurda dels nens i nenes que venen amb les mares que assisteixen al curs.

Podeu veure algunes de les tasques d’aprenantge en costura i cura de la llar

Projecte 02      Projecte 01  Projecte 05

El curs compta de 140 hores lectives i té una duració màxima de 6 mesos, dividit en 70 hores de classe per a cadascun dels blocs. És important destacar que acabada la formació els assistents als cursos reben diverses sessions de seguiment en els següents tres mesos amb l’objectiu de continuar donant-los suport en la recerca de feina. Així mateix es realitzen reunions en grup per compartir les experiències personals dels assistents que ajuden també a fer una valoració de l’impacte social del projecte per part d’EQMON. Destacar també l’equip humà, format per 13 persones. La Natàlia Ortiz, educadora social, és l’encarregada de la coordinació general del Projecte de Formació d’EQMON que compta amb 12 voluntàries que ofereixen els cursos.

Fem una mica de balanç

Per tal de valorar i veure com es va desenvolupar aquesta primera experiència del Projecte de Formació d’EQMON us donem algunes xifres significatives.

El primer curs va comptar amb un total de 9 assistents (8 dones i 1 home), sent el màxim permès de 10 persones; mentre que el segon curs va tenir un total de 7 assistents (6 dones i 1 home). Majoritàriament les edats dels assistents estaven compreses entre els 30 i els 41 anys. La valoració en aquest sentit és molt positiva ja que es considera que va ser un èxit d’assistència. Destacar també l’origen de les persones assistents: dues del Marroc, dues més de Gàmbia i una del Senegal, Nicaragua, Colòmbia, el Paquistan, l’Índia, Nicaragua i Xina.

Projecte 07      Projecte 04

La valoració que fem des d’EQMON dels dos cursos és satisfactòria. No ens hem d’oblidar, però, que ha estat un primer any i com a tal el balanç que en fem és positiu, tant per part d’EQMON com per part dels usuaris, que no deixa de ser el més important. De tot s’aprèn i és per això que estem orgullosos i contents per poder seguir tirant endavant aquest Projecte de Formació per segon any. L’objectiu és el mateix, és la base de la nostra feina, ajudar a aquelles famílies més necessitades, ajudar-les a tirar endavant i a mirar amb més optimisme el futur.

Aquí teniu el fruit a una bona tasca, dedicació i habilitats

Projecte 08   Projecte 09

Publicat per EQMON, associació pel Quart Món

"El Quart Món" Estem acostumats a pensar, a creure que la pobresa i la misèria són una cosa exclusiva dels països subdesenvolupats, però només cal sortir de casa per veure que això no és així. Sectors cada vegada més amplis de la població es troben en situació de risc i desigualtat. Per això volem intentar combatre algunes d'aquestes situacions atenent unes famílies que sovint ens semblen invisibles.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: