Un Nobel per als drets de tots els infants

Fa una setmana, el passat 10 de desembre, Malala Youzafzai va rebre a Oslo el premi Nobel de la Pau, un premi compartit amb Kailashi Satyarthi.

Premi Nobel de la Pau 2014

Ella és pakistanesa, té 17 anys. Ell és indi, en té 60. Els separen milers de quilòmetres i 43 anys, però tots dos comparteixen una mateixa lluita: la defensa dels drets dels infants. Ara també comparteixen un més que merescut Premi Nobel de la Pau per la seva lluita a favor del dret a l’educació dels nens i nenes.

Kailashi Satyarthi és un activista indi que des de fa anys lluita contra l’explotació infantil a través de la seva fundació Bachpan Bachao Andolan (Missió Salvem la Infantesa) i que en 30 anys ha aconseguit que més de 80.000 nens i nenes tornin a l’escola per rebre l’educació que els havia estat privada.

Malala Youzafzai només té 17 anys, una activista pakistanesa de només 17 anys que fa dos anys es va convertir en una icona mundial de la lluita per l’educació dels infants, però sobretot, de les nenes, que com ella, no tenen un dret tan bàsic com el de l’educació; va ser el dia que els talibans la van tirotejar quan anava a l’escola. Per què? Per denunciar a través del blog on escrivia -i on segueix escrivint- la cruel realitat de la regió on vivia, la vall del Swat, denunciant les accions del règim talibà. Actualment segueix amenaçada de mort i és per això que Malala viu i estudia al Regne Unit.

Malala 3

El passat 10 de desembre Malala Youzafzai recollia a Oslo el Premio Nobel de la Pau. Amb un somriure contagiós agraïa aquest reconeixement en veu de totes les nenes i nens a qui se’ls priva d’anar a l’escola. Com els 7,3 milions d’infants al Pakistan, una xifra que l’ha convertit en el segon país del món amb més nens sense escolaritzar.

Malala 01

A EQMON, Associació pel quart món, ens alegrem per aquest doble Nobel de la Pau en defensa dels drets dels infants i és per això que us volem recomanar dos reportatges publicats a El Periódico de Catalunya. El primer, “L’esperança que dóna el Nobel”, ens acosta a la realitat de molts nens i nens pakistanesos que lluiten dia a dia per poder anar a l’escola. I si voleu saber més sobre aquesta jove i valenta lluitadora pakistanesa, us recomanem el reportatge “¿Qui és Malala?”

I recordeu, hi ha moltes Malales al món i algunes estan ben a prop.  D’alguna manera, part d’aquest Premi Nobel és també per elles, com les Malales d’EQMON: la Samina, l’Ani, l’Amna, la Khadijah, la Zulaika, la Iqra…

 

Malala 2

Publicat per EQMON, associació pel Quart Món

"El Quart Món" Estem acostumats a pensar, a creure que la pobresa i la misèria són una cosa exclusiva dels països subdesenvolupats, però només cal sortir de casa per veure que això no és així. Sectors cada vegada més amplis de la població es troben en situació de risc i desigualtat. Per això volem intentar combatre algunes d'aquestes situacions atenent unes famílies que sovint ens semblen invisibles.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: