TALLER DE CUINA. AVUI, CANELONS DE SANT ESTEVE

S’acosta el Nadal i a EQMON, associació pel Quart Món, estem preparant aquestes festes perquè en puguin gaudir petits i grans. És per això que el nostre segon taller de cuina l’hem dedicat a aquells plats que no poden faltar en aquestes festes tan especials.

Com ja us vam explicar, el passat mes de novembre vam iniciar els tallers de cuina, un espai en què volem animar i ensenyar a totes aquelles mares que venen a l’associació a elaborar els plats de casa, els de tota la vida.

El 2 de desembre vam fer la segona classe d’aquests tallers. La Montse Puigvert, voluntària d’EQMON i que té un art especial davant els fogons, valenta com és ella es va proposar el repte d’ensenyar com es fan un canelons casolans. Una recepta molt tradicional a Catalunya i que no falten a cap taula el dia de Sant Esteve.

Taller de cuina canelons 1

 

 

Taller de cuina canelons 2

 

Per fer uns canelons de Sant Esteve cal temps i molta dedicació i us podem dir que el repte es va assolir. La Montse i totes les mares que van assistir a aquesta segona classe del taller de cuina van fer uns canelons de Sant Esteve boníssims.

Taller de cuina canelons 3

 

 

 

Taller de cuina canelons 4El resultat el podeu veure vosaltres mateixos i si us animeu a fer-ho a casa la Montse Puigvert us ho posa fàcil, només heu de seguir la recepta dels canelons de Sant Esteve que ens ha fet arribar. Proveu-ho i gaudiu-ne, ja ens direu com us han quedat.

 

Canelones de “Sant Esteve”  

Ingredientes para 4 personas

  • 12 placas para canelones
  • 200 gr. de carne magra de cerdo
  • 2 higaditos de pollo
  • 100 gr. de jamón serrano
  • 100 gr. de foie gras
  • 25 gr. de manteca de cerdo
  • 1 dl. de caldo de pollo
  • 50 dl. de leche
  • 20 gr. de harina
  • ½ copita de brandy
  • 1 cebolla mediana
  • 3 cucharadas de tomate frito
  • 1 trufa, nuez moscada
  • sal y pimienta negra

Ingredientes para la salsa bechamel

  • 50 gr. de mantequilla; 40 gr. de harina;  ½ litro de leche semidesnatada;
  • nuez moscada, sal y pimienta negra

1.Preparación de la salsa bechamel    

En una sartén fundiremos la mantequilla y pondremos la harina. Sin dejar de remover iremos vertiendo poco a poco la leche hasta que empiece a espesarse. Añadiremos un poquito de sal, pimienta negra y nuez moscada.

Sabremos que la salsa está lista cuando comprobemos que la harina no sabe a cruda; si nos sabe a crudo, añadiremos un poco de leche sin dejar de remover hasta que se termine de cocer.

2. Preparación de las placas de canelones

Poner a hervir 2 litros de agua en una olla bien grande, con un poco de sal i unas gotas de aceite. Cuando rompa a hervir, echar de una en una las placas de canelones, removerlas ligeramente con una cuchara, a ser posible de madera, y dejarlas cocer entre 12 y 15 minutos, dependiendo del gusto (si es al dente,12 minutos).

Pasado este tiempo, retiraremos la olla del fuego y añadiremos agua fría directamente del grifo durante unos minutos. Las escurriremos y las iremos dejando con suavidad sobre una superficie lisa de la cocina o sobre papel vegetal de cocina, para que absorba el agua sobrante.

3.Preparación de la carne para el relleno

  1. En una cacerola pondremos la manteca de cerdo con unas gotas de aceite y la cebolla cortada a trocitos. Cuando esté tierna, añadiremos la carne y los higaditos hasta que estén bien hechos. Añadiremos la harina y el brandy, y dejaremos cocer hasta que reduzca. Pasarlo todo por la picadora junto con el jamón, la trufa y el foie gras.
  2. Pondremos nuevamente la carne en la cacerola y al fuego, añadiremos la salsa de tomate, el huevo y, sin dejar de remover, añadir el caldo de pollo, la leche, y un poquito de nuez moscada, pimienta negra y sal. Lo mezclamos todo.

Recepta canelons

Rellenaremos las placas de canelones y las iremos dejando en una bandeja apta para el horno, ligeramente engrasada con mantequilla. Cuando estén todos los canelones rellenos, los cubriremos con la salsa bechamel anteriormente preparada y esparciremos queso rallado por encima; a continuación, gratinaremos en el horno durante unos minutos hasta que estén dorados.

 

 

Aquest mes de desembre hem fet dues classes del nostre taller de cuina. Si de primer hem fet canelons, de segon hem après a cuinar un pollastre de Nadal amb prunes i pinyons. Impressionant!!! Ben aviat us explicarem com ha anat.

Us recordem que aquest taller de cuina no seria possible sense la col·laboració de la botiga especialitzada en productes a granel Handsel & Granel de Barcelona que porta la Núria Serra, antiga voluntària d’EQMON. Mensualment ens ofereix la matèria primera necessària per cuinar i, a més, ens dóna un 1 % dels beneficis obtinguts de les seves vendes.

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