DIA INTERNACIONAL DEL VOLUNTARIAT. UNA EXPERIÈNCIA EN PRIMERA PERSONA

Avui, 5 de desembre, celebrem el Dia Internacional del Voluntariat. Un dia que tots hem de commemorar, el que són i els que no són voluntaris. Un dia per tenir molt present a totes aquelles persones que dedicant temps, esforç i il·lusió, amb empenta i alegria, ajuden desinteressadament a totes aquelles persones, a totes aquelles dones, homes, infants que no necessiten. Voluntaris i voluntàries que ajuden a fer un món millor. Dia Internacional Voluntariat

Per aquest motiu a EQMON, associació pel Quart Món, volem compartir amb tots vosaltres l’experiència d’una de les nostres voluntàries, la Montse Puigvert. No hi ha millor manera d’entendre i valorar la tasca que fan milers i milers de voluntaris, a Catalunya i a tot el món, que saber en primera persona com treballa, què sent i que motiva a un voluntari i voluntària a ajudar els altres.

Gaudiu de l’experiència de la Montse Puigvert.

Sóc Voluntària d’EQMON

M’agradaria compartir amb vosaltres la meva experiència com a voluntària i el motiu que em va empènyer a ser-ho.

Arriba un moment que te n’adones de cop i volta que els fills s’han fet grans i no et necessiten tant com abans, i comences a buscar coses per estar ocupada: uns quants cursets de classes d’informàtica, uns quants de català, els caps de setmana llargues caminades per la natura, etc…

Tot i així no en tenia prou, necessitava més contacte amb la gent i es va anar esculpint en el meu interior la idea de compartir el meu temps amb els altres… I així va començar tot.

La meva primera experiència com a voluntària comença fa més de 14 anys, a l’Associació de Dones de Sant Boi, com a secretària de la junta directiva, on hi vaig participar durant uns 5 anys.

Passat un temps em vaig incorporar al Col·lectiu SUMA de St. Boi, espai de trobada a la Fundació Marianao, desenvolupant activitats en el camp de l’educació de persones adultes. La meva feina com a voluntària va ser donar suport de classes de castellà a dos grups de dones ben diferenciats: el primer, dones grans de més de 70 anys, vingudes de fora de Catalunya i que per circumstàncies de la vida no van poder anar a l’escola quan eren petites; el segon, dones joves de procedència magrebina analfabetes.

Tot i mantenir-me molt ocupada, no em trobava del tot satisfeta, buscava algun tipus de voluntariat que fos més actiu i que m’il·lusionés més. Com que m’agraden molt els infants, l’oportunitat de ser voluntària d’EQMON, associació pel Quart Món, ha estat unes de les millor coses que m’han passat en els darrers anys.

Montse Puigvert

Aquests nens que acull EQMON són fills de mares molt joves que provenen de famílies fracturades i extremament pobres, mancades de les coses bàsiques del dia a dia per a poder viure amb dignitat.

Cuidar-los en tot el que necessiten dins l’espai del matern, tant jugar amb ells com banyar-los, fer-los el dinar, etc… m’il·lusiona moltíssim i gaudeixo molt. En l’estona que les mares mantenen reunió amb la psicòloga, els nens queden a l’abric de l’educadora social i de les voluntàries; aconseguir que no plorin i arrancar-los un somriure és el més bonic del món. També m’omple molt la confiança que, de vegades, em fan algunes de les mares quan comparteixen amb mi inquietuds i, fins i tot, angoixes.

Recentment s’ha encetat un taller de cuina per a les mares d’EQMON on els hi ensenyo les tècniques correctes per a cuinar bé els menjars tant dels seus fills petits com a per a tota la família, incloent la cuina tradicional catalana.

Entre fogons el tracte amb elles és molt més proper i m’agrada compartir amb elles la meva experiència de cuinera adquirida al llarg dels anys.

No tinc paraules d’agraïment quan de sobte reps una recompensa i t’aplaudeixen per donar-te les gràcies pel que fas per a elles.

                                                                                                          Montse Puigvert

Per acabar, us volem fer arribar unes quantes dades, avui que commemorem el Dia Internacional del Voluntariat.

El 17 % de la població catalana fa voluntariat, això són 1.250.000 catalans i catalanes segons dades de la Generalitat de Catalunya. Una xifra que situa el nostre país com un dels més actius a nivell espanyol i europeu.

Actualment hi ha cinc àmbits en els que actua el voluntariat: Social, Cultural, Comunitari, Ambiental i Internacional. Centrem-nos però en el voluntariat social, l’àmbit en què treballa EQMON, associació pel Quart Món. Segons les xifres de l’Anuari del Tercer Sector Social de Catalunya, s’atenen més de 2.130.000 persones a través de de les 6.800 entitats socials que hi ha registrades a Catalunya. Entitats on treballen prop de 102.000 persones que estan contractades i, el més important, més de 300.000 voluntaris i voluntàries.

Des d’EQMON els volem agrair a tots ells el seu esforç, la seva dedicació i les ganes que hi posen dia sí, dia també per ajudar a totes aquelles persones que ho necessiten.

Moltes gràcies, avui és el VOSTRE DIA

Dia Internacional Voluntariat 2

Publicat per EQMON, associació pel Quart Món

"El Quart Món" Estem acostumats a pensar, a creure que la pobresa i la misèria són una cosa exclusiva dels països subdesenvolupats, però només cal sortir de casa per veure que això no és així. Sectors cada vegada més amplis de la població es troben en situació de risc i desigualtat. Per això volem intentar combatre algunes d'aquestes situacions atenent unes famílies que sovint ens semblen invisibles.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: