A través del massatge infantil…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 És un luxe acompanyar famílies en la complexa però apassionant tasca de fer créixer un fill menut.

Els primers mesos són aquells en què mare i fill es presenten per primera vegada, se sorprenen, s’expliquen què els agrada i què no, es miren intensament, s’escolten a través del tacte, passen pors, es calmen mútuament i es retroben, una vegada i una altra. Són durs i difícils per la novetat i la incertesa que suposa aquesta primera fase de coneixença però també per les pors i dubtes que van sorgint.

El dia a dia es fonamental per anar construint una relació sòlida i la seguretat  de la mare en el seu propi paper. A EQMON, treballem per enfortir aquesta seguretat, per a fer que la mare se senti capaç i per a que ho sàpiga transmetre al seu fill. Una de les últimes formes d’acompanyar-los, ha estat el massatge infantil.

Durant les últimes setmanes, mares i educadora hem intentat preservar moments exclusius en què ens hem acostat als infants d’una manera especial. I és que el tacte és fonamental per a transmetre sensacions de confort, estima, respecte, força, intensitat, calor, acolliment…

Hem fet sessions de massatge en què hem tocat, escoltat, acariciat, mirat i explicat als nens. Ens hem fixat en les seves reaccions, els hem demanat permís, hem insistit i els hem fet gaudir d’un espai de tranquil·litat i relax.

Vimala Mclure, fundadora de d’IAIM (International Asociation of In
fant Massage) deia que:

“Los profundos vínculos emocionales creados en la infanciason una base perfecta para toda una vida de confianza, valor, fiabilidad, fe y amor. (…) Dar un masaje a su bebé es algo que comunica amor, libera tensiones y ayuda a comprender mejor las necesidades de su hijo. El que sea divertido es sólo una ventaja añadida.” (2008)

Ha estat un plaer observar les mirades i encaixos entre les mares i els seus fills, el to de veu i els somriures amb què responien a les estranyes reaccions dels petits, que només elles podien entendre. Esperem que l’experiència hagi enriquit la relació entre ambdós, igual que, observar-ho des de fora, ho ha fet en mi, com a educadora.

 

Núria Capdevila

Educadora social. Espai Maternoinfantil EQMON

Publicat per EQMON, associació pel Quart Món

"El Quart Món" Estem acostumats a pensar, a creure que la pobresa i la misèria són una cosa exclusiva dels països subdesenvolupats, però només cal sortir de casa per veure que això no és així. Sectors cada vegada més amplis de la població es troben en situació de risc i desigualtat. Per això volem intentar combatre algunes d'aquestes situacions atenent unes famílies que sovint ens semblen invisibles.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: